In memoriam Sjonnie van Warners

In ‘t Zielhoes in Noordpolderzijl zit al sinds het midden van de negentiende eeuw een café. In 1979 komt er een nieuw echtpaar dat het gaat uitbaten: Siert en Sjonnie van Warners. Zij maken van de zieltogende kroeg een groot succes en een toeristische trekpleister. Op 30 juli overleed Sjonnie van Warners op 93-jarige leeftijd.

Het waterschap geeft in 1979 de enthousiaste Siert en Sjonnie een kans om er iets van te maken, aldus een artikel in het Dagblad van het Noorden. Met eigen handen knappen ze ’t Zielhoes in hun vrije tijd op, want overdag is Siert melkboer en staat Sjonnie in de zuivelwinkel aan huis in Usqert. Overdag wordt het café gedraaid door een bevriend echtpaar, ’s avonds door Siert en Sjonnie.

In 1981 zegt het echtpaar de zuivel vaarwel en concentreert zich op ’t Zielhoes. Na de grote renovatie van 1988 kunnen ze er zelfs boven gaan wonen. In 1996 neemt dochter Joke de exploitatie over en een jaar later overlijdt Siert. Maar elke week is Sjonnie, die naar Uithuizen is verhuisd, op zondag in ‘t Zielhoes te vinden, waar de sfeer nog steeds haar stempel draagt. Inmiddels wordt het café gerund door haar kleindochter Tessa.

Meer weten? ’t Zielhoes!