Nieuw: De Roskam in Nunspeet

Nieuw op onze site: de Roskam in Nunspeet. Deze herberg heeft al een lange geschiedenis achter de rug. In het jaar 1551 was er al een herberg bij de dorpskerk, de naam De Roskam wordt voor het eerst in 1785 genoteerd. De buitenwereld leert De Roskam pas echt kennen na de aanleg in de 19e eeuw van de Zuiderzeestraatweg tussen Amersfoort en Zwolle, dwars door de Dorpsstraat vlak voor de herberg langs.

Een grote brand in 1855, begonnen in de naastgelegen stalhouderij, legt vele woningen en de kerk van Nunspeet in as. Een landelijke collecte financiert de wederopbouw die vanuit De Roskam wordt gecoördineerd. Vandaar dat het jaartal 1855 op de gevelsteen naast de ingang staat.

Door de jaren heen heeft de Roskam veel eigenaren en uitbaters gekend. Rond 1866 komt de herberg in bezit van de familie Zwakenberg die het pand in de periode 1900-1930 grondig verbouwt. In die tijd maken de naastgelegen stallen en het koetshuis plaats voor winkelpand De Posthoorn. Rond 1937 gaat De Roskam over in handen van de familie Steenbrugge, in 1953 opgevolgd door de familie Barneveld. In 2018 nemen Anna en Hein Frens de herberg over, zij restaureren het pand grondig en brengen het beeld van een kleine 100 jaar geleden terug.

Meer weten? Ga naar De Roskam Nunspeet.