Ode aan historische horeca

Met het verzenden van een persbericht ging vandaag onze website officieel live, met een overzicht van historische horeca en horeca op historische plekken in Nederland.

De vermelde horecagelegenheden liggen vaak op plekken waar lang geleden postiljons, postkoetsen, marskramers of hessenwagens stopten om voor kortere of langere tijd op adem te komen. Meestal bevinden deze herbergen zich in een landelijke omgeving. Soms bij de plek die vroeger de enige mogelijkheid bood om een rivier over te steken of in de buurt van inmiddels verdwenen week- of jaarmarkten.

Landelijke spreiding
Nederlands oudste hotel en herberg – De Draak uit Bergen op Zoom (1397) – staat natuurlijk op herbergenvannederland.nl vermeld. Dat geldt ook voor andere bekende namen als Hotel van der Werff (1726) op Schiermonnikoog, Herberg de Smidse (1850) in Epen, Limburg en het Bonte Paard (1739) in het Noord-Hollandse Laren. Deze namen maken ook duidelijk dat de initiatiefnemers een landelijke spreiding nastreven. Op dit moment staan er 35 herbergen op de site vermeld. Dat aantal wordt de komende tijd flink uitgebreid.

Historische pleisterplaatsen
De website is een initiatief van liefhebbers van dergelijke herbergen, bestemd voor andere mensen zoals zij. Hun ideaal is een online overzicht te maken van historische pleisterplaatsen in Nederland waar je een overnachting reserveert bij de herberg zelf. Het is dus geen boeking-site en evenmin de zoveelste alliantie van horecagelegenheden.

Gastvrij en laagdrempelig
“De klassieke Nederlandse herberg is boven alles gastvrij en laagdrempelig”, aldus Koen Kestens, een van de initiatiefnemers. “Andere criteria zijn dat de herberg de sfeer uitademt van een familiebedrijf, een imposante historie heeft en een fotogeniek exterieur en interieur. Met deze site brengen we ze samen en willen we aandacht vragen voor deze unieke etablissementen die in onze optiek niet alleen een rijk verleden hebben, maar ook een mooie toekomst verdienen.”