Vriendschap

Deze keer van Deventer naar Amerongen op de gravelfiets. Geen regen, wel koud en grijs. Eerst een kilometer of zes langs de IJssel over een dijk. Overweldigend als je bedenkt dat water niets ontziend is. Het voelt alsof het mij een droge weg gunt. Ook natuurfotografen klitten samen met telelenzen die tussen de 30-50 cm achteloos aan schouders hingen. Allen turen de rivier af op zoek naar een bijzondere vogel. Ik ben geen bijzondere vogel, eerder een vreemde eend op een fiets.

Via Beekbergen en de Hoge Veluwe richting Ede. Prachtige natuur waarin de lente nog niet zichtbaar is, maar wel te ruiken. Van Ede langs het spoor naar Veenendaal. Weinig natuur denk ik dan en tegelijkertijd is het een onzinnige gedachte. Een sloot met eenden, weilanden met vogels, knotwilgen die weer willen uitbotten en een boerderij met een rommelig erf.

Van Veenendaal over de Amerongse Berg naar Herberg Buitenlust in Amerongen. Over bospaden en een deel langs de verkeersweg. Bij de herberg zitten de vrienden buiten op het terras aan de koffie. Vrienden die elkaar al meer dan veertig jaar kennen en waarderen. We vieren de verjaardag van een van hen met een diner en overnachting. Na een bezoek aan het kasteel, op loopafstand van Buitenlust, proosten we aan de stamtafel. Daar heerst een sfeer van lang geleden. Passend bij onze vriendschap.

Vriendschap is wat je voelt, ervaart en behoeft geen woorden.