125 jaar later

Alweer een jubileum: Hotel Mastbosch in Breda bestaat maar liefst 125 jaar. Ooit begonnen op initiatief van een groep vrienden als uitspanning, maar met wat verbouwingen en een extra verdieping later is het nu een monumentaal en vertrouwd baken aan de rand van het Mastbos (zonder ch) waar het prettig wandelen is, bijvoorbeeld langs het 7 km lange Boswachterspad. En dan weer terug naar Hotel Mastbosch natuurlijk.

Hotel Mastbosch Breda bestaat al sinds 1897. In die tijd zit een groepje vrienden, onder wie kapitein De Groot, in het Ginneken en het gesprek komt op het gemis van goede overnachtingsmogelijkheden rondom het Mastbos. Enigszins onder invloed spreekt de kapitein de legendarische woorden; “Ik zal jullie eens laten zien hoe dat moet!” De volgende dag koopt hij een stuk grond aan de rand van het bos en in 1897 is het Mastbosch Hotel een feit en worden de eerste gasten verwelkomd.

Het begint als een klein hotelletje met slechts 25 kamers en een eetzaal. Voor de deur van het hotel stopt vanaf 1901 de paardentram van de Ginnekensche Tramweg Maatschappij die naar het spoorwegstation van Breda rijdt. In de eerste decennia van het hotel verandert er weinig, behalve af en toe een andere eigenaar. Pas aan het eind van de jaren 60 van de 20e eeuw, als de familie Van Saarloos het hotel overneemt, vinden er flinke uitbreidingen plaats. Er komen 2 vleugels bij, waarin nu de Prins Willem Alexanderzaal en het Grand Café Heeren van Oranje zijn opgenomen. In de jaren 70 en 80 worden er kamers bovenop gebouwd. In 1997 nemen de huidige eigenaren het hotel over.