Blikveld

Mooi woord, blikveld. Bij veld denk ik aan een heideveld, graanveld, weideveld en zo zijn er ongetwijfeld meer velden. De velden die ik voor ogen heb zijn vaak weids, uitgestrekt en reiken ver. Bovendien zijn ze uitnodigend om er te wandelen en de horizon tot je te nemen en de natuur om je heen. Zo ervoer ik de wandelingen rondom Dwingeloo in de herfst. Een prachtige schakering van kleuren groen (weiden), bruin (sigaren in de sloten en beuken) en groene, blauwe en bijna zwarte glinsteringen van sloten en beken.

Hartmut Rosa, professor in de sociologie in Leipzig, zegt dat ons leven niet meer wordt bepaald door de vraag wat we belangrijk vinden, maar door verhaastingsprocessen. Technische verhaasting (auto, vliegtuig, telefoon, e-mail), sociale verhaasting (vaker wisselen van partner, baan) en individuele verhaasting (berichten afhandelen van e-mail, Facebook, X, Instagram, Snapchat). Deze verhaastingsprocessen roepen een gevoel op van tijdgebrek, met als mogelijk gevolg dat we in de veronderstelling zijn meer te moeten doen en te willen beleven. En zo meer en meer in ons zelf keren. Met als gevolg een verschraling van de relatie met de buitenwereld van natuur, familie en vrienden, collega’s etc.

Onthaasten vraagt een inspanning merk ik. De wandeling rondom het historische stadje Dwingeloo is 10 kilometer en voert langs en door een bos, weidevelden, beken en een heideveld. De eerste paar kilometer ben ik bezig met de afstand, het miezerig weer, mensen die ik wil bellen en of ik het niet te koud of te warm krijg. Kortom, naar binnen gericht en zo wel de omgeving zien maar er nauwelijks betekenis aan geven of daadwerkelijk ervaren. De fysieke inspanning geeft op een gegeven moment een rustgevend cadans en de onthaasting wordt voelbaar. De omgeving krijgt betekenis en de wandeling wordt een uitnodiging om de schoonheid van de natuur waar te nemen.

Na een wandeling weer terug in het dorp om verder te mijmeren en na te genieten in Hotel & Restaurant Wesseling. De sfeer en de bediening onthaasten. Ze hebben alle tijd voor je.