De Blauwe Parade weer open

Na lang gesloten te zijn geweest heeft vorige maand De Blauwe Parade zijn deuren weer geopend, onderdeel van de Port van Cleve aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam.

De geschiedenis van De Blauwe Parade gaat ver terug. Helemaal tot het jaar 1585, toen mouterij Jan Thymansz zijn mouterij ‘De Hooischuur’ begon. Zijn vrouw Weyntgen Elberts zette het bedrijf na zijn overlijden voort en begon zelfs bier te brouwen. Dit was zo’n succes, dat ze zich op 18 juni 1592 een perceel aan de Nieuwezijds Voorburgwal kon veroorloven, met daarop een huis en schuur. In deze schuur richtte ze brouwerij ‘De Hooiberg’ op.

Een kleine 300 jaar later wordt de brouwerij overgenomen door Gerard Adriaan Heineken. Bij de renovatie in 1888 wordt het gebouw uitgebreid met het buurhuis op de Nieuwezijds Voorburgwal. In hetzelfde jaar gaat hier de De Blauwe Parade open – de bar die dus volgend jaar zijn 135-jarig bestaan zal vieren.

De bar is onder meer beroemd vanwege de grootste tegelfresco’s van de wereld, ontworpen door A. Le Comte van ‘Koninklijke Porceleyne Fles’ in Delft. Het tegelfresco is in 1887 vervaardigd door Joost ‘t Hooft en Labouchere en geschilderd door L. Senf. De freeze toont een parade van kinderen, die de historische triomfen uit de Gouden Eeuw nabootst ter ere van keizer Maximiliaan. De keizer is te herkennen aan zijn kroon en de drie kruisen op zijn borst. Tegenwoordig zijn de Andreas-kruizen nog steeds zichtbaar in het stadsbord Amsterdam. Ze staan voor heldhaftigheid, vastberadenheid en barmhartigheid.

En de Blauwe Parade zelf, is er nog veel veranderd sinds de heropening? Nee, nauwelijks. Bijna alles nog in originele staat. Vanaf het begin schenken we Heineken droogtebier en traditionele jenever heeft altijd een prominente plaats gehad in De Blauwe Parade. Ook de bekende genummerde steak is nooit van de kaart verdwenen en wordt sinds 1870 nog steeds geserveerd in De Blauwe Parade.