Karsten in Norg 310 jaar later

Dit jaar viert Karsten in Norg zijn 310e verjaardag. Want in 1713 begint de eerste Karsten een herberg aan de Brink in het Drentse esdorp. De herberg is niet de enige bron van inkomsten, want daarnaast blijft deze Karsten actief als landbouwer. Bijna 150 jaar later, zo rond 1848, maken de archieven melding van landbouwer Luchien Karsten die een logement en café Het Bruine Paard exploiteert.

Na het overlijden van Luchien Karsten in 1915 neemt zijn enige zoon Karst Karsten. Net als zijn vader Luchien en zijn voorvader uit het begin van de 18e eeuw heeft ook Karst andere inkomsten, namelijk als veehandelaar. Zijn er gasten in de herberg die een slaapplek nodig hebben, dan verblijven deze in de kamers van de kinderen van het gezin.

De oude boerderij waarin logement en café zijn gehuisvest wordt in 1926 vervangen door een nieuw gebouw. In 1942 gaat het hotel over van Karst Karsten naar zijn zoon Luchien Karsten. Luchien jr. verbouwt en vernieuwt het hotel meerdere malen tot aan 1980. In dat jaar verkoopt hij het hotel aan niet-verwanten vanwege gebrek aan opvolging. Maar de naam Karsten is na 310 jaar tot op de dag van vandaag met het hotel verbonden gebleven. Van harte gefeliciteerd!

Meer weten? Karsten in Norg!