Nieuw: Spaander in Volendam

Hotel Spaander was ooit een café, uitgebaat door Pieter Steur van 1854 tot 1881 en in dat laatste jaar nam Leendert Spaander samen met zijn vrouw Aaltje Kout het roer over. Om aandacht voor zijn hotel te krijgen, nodigde Spaander kunstenaars uit de hele wereld uit. En ze kwamen erop af, dankzij de ateliers die voor hen klaar stonden, de zee en de dochters van Leendert en Aaltje (van wie er 3 inderdaad met een schilder trouwden.)

Voor veel schilderijen waren de dorpelingen, de klederdrachten, de zee en het landschap de inspiratiebron. Vaak kreeg Spaander ze als geschenk of als betaling voor de drankrekening. Dochter Alida Spaander nam in 1919 het bedrijf over van haar ouders en zij breidde de kunstcollectie verder uit. Na haar overlijden in 1952 gaven verschillende generaties van de familie Schilder leiding aan het hotel, tot aan de sluiting in 2020.

In maart 2021 is het hotel overgenomen door Remco Hellingman en op 1 mei van hetzelfde jaar gingen de deuren weer open. Het hernieuwde Spaander heeft aansluiting gezocht bij de hotelketen Best Western Hotels & Resorts. De schilderijencollectie is zoveel mogelijk intact gebleven – net als de authentieke uitstraling.

Meer weten? Ga naar Hotel Spaander Volendam.